Royal Statistical Society logo

Poziv k predložitvi prispevkov na »Open source intelligence from a statistical perspective« pri Royal Statistical Society

Sodelavec Inštituta za ekonomska raziskovanja dr. Andrej Srakar v sodelovanju z odborom za pripravo Discussion Paper Meetings pri britanski Royal Statistical Society še drugo leto zapored koordinira osrednji poziv za diskusijske članke tega združenja. V letu 2024 je tema poziva povezana s statističnimi vidiki dela s t. i. odprtimi podatki (angl. open data). Gre za podatke predvsem vladnih in javnih institucij, ki jih odprejo za splošen vpogled in uporabo celotne javnosti in državljanov. Odprti podatki odpirajo mnoga vprašanja, ki postajajo zelo relevantna v trenutni “dobi podatkov” in se nanašajo na izzive glede zasebnosti (in metodoloških korekcij za takšne podatke, kjer so bili vključeni algoritmi za varovanje zasebnosti pri podatkih), na računske in računalniške vidike za delo s tovrstnimi velikanskimi bazami podatkov ter na povezave z umetno inteligenco in metodami strojnega in globokega učenja. Rok za 1. fazo oddaje prijav kratkih povzetkov je 16. julij 2024. Izbrani prispevki bodo v letu 2025 objavljeni v posebni izdaji ene od treh revij Journal of the Royal Statistical Society, nekateri izbrani prispevki na pozivu pa bodo predstavljeni na posebnem diskusijskem srečanju letne konference združenja RSS v Edinburghu v septembru 2025.

Poziv je objavljen na strani https://rss.org.uk/news-publication/news-publications/2024/member-callouts/call-for-discussion-papers-2024-open-source-intell/.