Objavljen prvi EQ-5D-Y set vrednosti

/10.2.2021/ V reviji PharmacoEconomics je objavljen EQ-5D-Y vrednostni set za Slovenijo: EQ-5D-Y vrednostni set, Slovenija. To je prvi EQ-5D-Y vrednostni set, objavljen za katero koli dr┼żavo po svetu. EQ-5D-Y je otrokom in mladostnikom prijazna razli─Źica ┼íiroko uporabljenega instrumenta EQ-5D-3L, ki ga je razvila skupina EuroQol leta 2009, da bi se anketiranim otrokom in mladostnikom omogo─Źilo neposredno poro─Źanje o svojem zdravju, brez posrednikov (npr. prek odraslih oz. skrbnikov). Do zdaj za EQ-5D-Y niso bili na voljo vrednostni seti (torej vrednosti posameznih zdravstvenih stanj), raziskave pa so pokazale, da se vrednosti EQ-5D-3L ali EQ-5D-5L (ki jih ocenjujejo odrasli) ne smejo uporabljati za dodeljevanje vrednosti EQ-5D-Y zdravstvenim stanjem. Izra─Źun kakovostno prilagojenih ┼żivljenjskih let (QALY) z uporabo instrumenta EQ-5D-Y do sedaj tako ni bil mogo─Ź. Objava prvega EQ-5D-Y vrednostnega seta pomeni za─Źetek nove dobe, v kateri se lahko instrument EQ-5D-Y v kombinaciji s sklopi vrednosti EQ-5D-Y uporabi v analizi stro┼íkov in u─Źinkovitosti za informiranje o ocenah zdravstvenih tehnologij pri otrocih in mladostnikih. Vrednosti zdravstvenih stanj za Slovenijo so bile pridobljene s pomo─Źjo mednarodnega protokola za vrednotenje EQ-5D-Y, slovenska ┼ítudija pa je prva v nizu ┼ítudij vrednotenja EQ-5D-Y, ki bodo dokon─Źane in objavljene v prihodnjih mesecih.

 
Orodja za bolj┼íe upravljanje in financiranje kulturne dedi┼í─Źine (2)

/16.10.2020/ Na tej povezavi so dostopna orodja za bolj┼íe upravljanje in financiranje kulturne dedi┼í─Źine, ki so jih pripravili partnerji projekta ForHeritage, ter njihove kratke predstavitve, ki so bile pripravljene za namen virtualnega dogodka projekta, ki je potekal v sredo, 14. 10. 2020. V naslednjih fazah projekta bomo vsa orodja ┼íe nadgradili, zato vse zainteresirane, ki se ukvarjajo z upravljanjem kulturne dedi┼í─Źine, vljudno vabimo k branju in posredovanju morebitnih povratnih informacij v zvezi s pomembnostjo obravnavanih tem, uporabnostjo orodij pri vsakdanjem delu ter njihovo razumljivostjo. Kontaktna oseba za povratne informacije je Nika Murovec (murovecn@ier.si).

 
Orodja za bolj┼íe upravljanje in financiranje kulturne dedi┼í─Źine (1)

/8.10.2020/ V okviru projekta ForHeritage bo v sredo, 14. 10. 2020, od 10.00 do 12.30 potekal virtualni dogodek na temo predstavitve orodij za bolj┼íe upravljanje in financiranje kulturne dedi┼í─Źine. Partnerji smo od marca letos analizirali obstoje─Źe izro─Źke izvedenih projektov FORGET HERITAGE, RESTAURA, IFISE in projekta CLIC, ki je ┼íe v fazi izvajanja, jih nadgradili in pripravili prvo verzijo orodij za bolj┼íe upravljanje in financiranje kulturne dedi┼í─Źine. Na dogodku vam bomo orodja na kratko predstavili, v naslednji fazi projekta pa skupaj z vami preverili njihovo uporabnost v praksi. Veseli bomo tudi va┼íih mnenj in priporo─Źil za izbolj┼íanje, saj bomo orodja ┼íe nadgrajevali glede na va┼íe odzive in testiranja na izbranih pilotnih lokacijah v ┼ítirih srednjeevropskih mestih ÔÇô Cuneo (IT), Ljubljana (SI), Reka (HR) in Szczecin (PL). Program dogodka je dostopen na tej povezavi. Za dostop je potrebna vnaprej┼ínja registracija, na osnovi katere boste prejeli dostop do (Zoom) dogodka. Rok za registracijo je 12. 10. 2020. Vljudno vabljeni!

 
Standardni set za merjenje izhodov zdravljenja osebnostnih motenj

/8.6.2020/ Sodelavka IER dr. Valentina Prevolnik Rupel je kot raziskovalka sodelovala pri razvoju standardnega seta za merjenje izhodov zdravljenja osebnostnih motenj. Standardni set je razvila skupina najve─Źjih strokovnjakov s podro─Źja psihiatrije, psihologije, du┼íevnega zdravja, strokovnjakov za merjenje zdravja kot tudi oseb, ki imajo ali so imeli osebnostne motnje. ICHOM (International Consortium for Health Outcomes Measurement) je neprofitna organizacija, ki je do sedaj razvila ┼że 34 standardnih setov. Standardni set sestoji iz podro─Źij zdravja, ki so pomembne za vsakega pacienta z osebnostno motnjo, instrumentov, ki merijo izhode zdravljenja za vsako od definiranih podro─Źij zdravja, ─Źasovnih to─Źk vsakega merjenja ter osnovnih zna─Źilnosti pacienta, ki lahko vplivajo na razlike v meritvah (npr. spol, starost, izobrazba). Standardni set za osebnostne motnje je dostopen zastonj in na razpolago za uporabo vsem, nahaja pa se na tej povezavi. Nadejamo se, da bo standardni set v ─Źim ve─Źjem obsegu uveljavljen tudi v Sloveniji.

 
Zaklju─Źna konferenca projekta Forget Heritage v N├╝rnbergu (D)

/27.9.2019/ IER se je od 24.-26. septembra 2019 v N├╝rnbergu (Nem─Źija) udele┼żil tridnevnega sestanka projektnih partnerjev in zaklju─Źne konference projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa) z naslovom "Letting Culture in! Heritage Sites as Cultural Enabling Spaces". V okviru konference je potekala tudi razstava vseh pilotnih projektov. Poleg tega smo se partnerji udele┼żili organiziranih ┼ítudijskih obiskov ve─Ź revitaliziranih stavb kulturne dedi┼í─Źine, vklju─Źujo─Ź Z-Bau, kulturni center v stavbi AEG ter dokumentacijski center v prostorih nacisti─Źne stranke.

 
Sporo─Źilo za javnost: YOUMIG nacionalna priporo─Źila

/16.5.2019/ Na In┼ítitutu za ekonomska raziskovanja, Ljubljana, smo v sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo 15. maja 2019 v okviru projekta YOUMIG izdali Nacionalna priporo─Źila za bolj┼íe institucionalno sodelovanje na podro─Źju migracij mladih. Nacionalna priporo─Źila so rezultat prizadevanj v okviru projekta YOUMIG, da bi se spodbudilo sodelovanje med razli─Źnimi ravnmi upravljanja in preskusilo mehanizme izmenjave znanja, informacij in podatkov. Dokument se osredoto─Źa na izbolj┼íanja razpolo┼żljivosti in kakovosti kazalnikov v zvezi z migracijami mladih skozi ve─Źnivojsko sodelovanje ter na izzive, ki jih migracije mladih predstavljajo na lokalni ravni (konkretno za Mestno ob─Źino Maribor). Dokument je dostopen tukaj: Nacionalna priporo─Źila za bolj┼íe institucionalno sodelovanje na podro─Źju migracij mladih. Za ve─Ź informacij kontaktirajte dr. Nado Stropnik, (01) 5303 864, stropnikn@ier.si.

 
Konferenca projekta Forget Heritage v P├ęcsu (H)

/30.1.2019/ IER se je od 22.-24. januarja 2019 v P├ęcsu (Mad┼żarska) udele┼żil tridnevnega sestanka projektnih partnerjev in konference projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa) z naslovom "Heritage Alive". V okviru konference so bili poleg rezultatov na┼íega projekta (OffSpace aplikacija, pilotni projekti ter orodja za njihovo upravljanje) predstavljeni ┼íe nekateri drugi sorodni projekti. Udele┼żili smo se tudi organiziranih ┼ítudijskih obiskov, med drugim smo si ogledali proizvodnjo orgel in arheolo┼íke znamenitosti mesta.