Sporo─Źilo za javnost: YOUMIG nacionalna priporo─Źila

/16.5.2019/ Na In┼ítitutu za ekonomska raziskovanja, Ljubljana, smo v sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo 15. maja 2019 v okviru projekta YOUMIG izdali Nacionalna priporo─Źila za bolj┼íe institucionalno sodelovanje na podro─Źju migracij mladih. Nacionalna priporo─Źila so rezultat prizadevanj v okviru projekta YOUMIG, da bi se spodbudilo sodelovanje med razli─Źnimi ravnmi upravljanja in preskusilo mehanizme izmenjave znanja, informacij in podatkov. Dokument se osredoto─Źa na izbolj┼íanja razpolo┼żljivosti in kakovosti kazalnikov v zvezi z migracijami mladih skozi ve─Źnivojsko sodelovanje ter na izzive, ki jih migracije mladih predstavljajo na lokalni ravni (konkretno za Mestno ob─Źino Maribor). Dokument je dostopen tukaj: Nacionalna priporo─Źila za bolj┼íe institucionalno sodelovanje na podro─Źju migracij mladih. Za ve─Ź informacij kontaktirajte dr. Nado Stropnik, (01) 5303 864, stropnikn@ier.si.

 
Konferenca projekta Forget Heritage v P├ęcsu (H)

/30.1.2019/ IER se je od 22.-24. januarja 2019 v P├ęcsu (Mad┼żarska) udele┼żil tridnevnega sestanka projektnih partnerjev in konference projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa) z naslovom "Heritage Alive". V okviru konference so bili poleg rezultatov na┼íega projekta (OffSpace aplikacija, pilotni projekti ter orodja za njihovo upravljanje) predstavljeni ┼íe nekateri drugi sorodni projekti. Udele┼żili smo se tudi organiziranih ┼ítudijskih obiskov, med drugim smo si ogledali proizvodnjo orgel in arheolo┼íke znamenitosti mesta.

 
Sre─Źanje partnerjev projekta L2P 2020+ v Ljubljani

/15.11.2018/ 8. novembra 2018 je IER v Ljubljani organiziral sre─Źanje partnerjev in sestanek usmeritvenega odbora projekta Learn-to-Perform 2020Plus (L2P 2020+). V okviru sre─Źanja smo projektni partnerji obravnavali trenutno stanje projekta, mo┼żnosti za spremembe projekta, Matura+ vsebine ter dodatne u─Źne vsebine na Gimnaziji Murska Sobota. Na sestanku usmeritvenega odbora smo ─Źlanom odbora predstavili pretekle aktivnosti in dose┼żke ter na─Źrte za dokon─Źanje vseh zastavljenih projektnih aktivnosti in rezultatov. Projekt se zaklju─Źi septembra 2019.

 
Konferenca projekta Forget Heritage v Bydgoszczu, Poljska

/14.9.2017/ IER se je 12. 9. 2017 v Bydgoszcz-u (Poljska) udele┼żil konference projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa) z naslovom "Link to remembering. Innovative legislation, policies and ICT tools for Forget Heritage". V okviru konference so bili predstavljeni zadnji rezultati projekta, in sicer Smernice za vklju─Źevanje me┼í─Źanov v valorizacijo zapu┼í─Źenih zgodovinskih znamenitosti in Priro─Źnik za managerje, ter projektne aktivnosti, ki ┼íe potekajo. Poleg gostujo─Źih predavanj strokovnjakov na temo pravnih in trajnostnih okvirjev revitalizacije kulturne dedi┼í─Źine je potekala ┼íe okrogla miza na temo Priro─Źnika za politike, na kateri je sodeloval tudi IER. Udele┼żili smo se ┼íe organiziranih ┼ítudijskih obiskov (Old Town, Mill Island, Lemara Barge, Exploseum, Bydgoszcz Art Center, the Pomorzanin Cinema ÔÇô Reawaken!) in sestanka projektnih partnerjev, ki je potekal naslednji dan.

 
Aktivnosti na projektu Forget Heritage

/9.8.2017/ V okviru projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa) so v zadnjih mesecih potekale razli─Źne aktivnosti v zvezi z analizo potreb po usposabljanjih na podro─Źju revitalizacije kulturne dedi┼í─Źine s pomo─Źjo kulturnih in kreativnih industrij (KKI). IER je tako pripravil vpra┼íalnik ter izvedel anketo med predstavniki javne uprave ter med predstavniki KKI, ki se ukvarjajo z upravljanjem kulturne dedi┼í─Źine. Sodelovali smo tudi pri pripravi fokusne skupine na to temo, ki je potekala 21. 6. 2017 v Poligonu. Glavne ugotovitve lokalne ┼ítudije bodo skupaj z rezultati drugih partnerjev zdru┼żene v transnacionalno poro─Źilo o potrebah po usposabljanjih, ki bo slu┼żilo kot izhodi┼í─Źe za pripravo transnacionalnega modela usposabljanj.

 
SEE-6 Economic Outlook, 3. številka

/30.6.2017/ SEE-6 Economic Outlook analizira trenutne makroekonomske trende ter podaja kratkoro─Źno napoved klju─Źnih agregatov za 6 dr┼żav Jugovzhodne Evrope: Bosno in Hercegovino, Hrva┼íko, Makedonijo, ─îrno goro, Srbijo in Slovenijo. V tretji ┼ítevilki, ki je dostopna na SEE-6 Economic Outlook, 3, je kot posebna tema obravnavana digitalizacija v dr┼żavah JV Evrope.

 
Lokalno otvoritveno sre─Źanje projekta Youmig

/1.6.2017/ Lokalno otvoritveno sre─Źanje projekta Youmig je potekalo 16. maja 2017 v Mariboru. Sre─Źanje se je pri─Źelo s tiskovno konferenco, kjer je bil projekt predstavljen medijem. Po novinarski konferenci se je za─Źel Migracijski forum s predstavitvijo projekta Youmig in njegovih ciljev, ─Źemur je sledila ┼żivahna razprava razli─Źnih strokovnjakov na lokalni in nacionalni ravni. Migracijski forum se je zaklju─Źil s sklepom, da integracije mladih migrantov ni mogo─Źe uspe┼íno obravnavati samo na dr┼żavnem nivoju in da je sodelovanje nevladnih organizacij klju─Źnega pomena. V tem procesu morajo sodelovati vse ustrezne institucije in organi, kot najbolj┼ía mo┼żnost pa je bil spoznan pristop ┬╗vse-na-enem-mestu┬ź.

 
Mednarodna konferenca projekta Forget Heritage v Ljubljani

/18.4.2017/ 21. marca 2017 je Ljubljana gostila mednarodno konferenco projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa) z naslovom ┬╗Nove zgodbe starih hi┼í ÔÇô Kako uspe┼íno upravljati stavbe kulturne dedi┼í─Źine?┬ź. Predstavitve, video posnetke in fotografije s konference si lahko ogledate na spletni strani RRA LUR.

 
Mednarodna konferenca projekta Forget Heritage

/20.3.2017/ Ljubljana bo gostila mednarodno konferenco projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa). Konferenca z naslovom ┬╗Nove zgodbe starih hi┼í ÔÇô Kako uspe┼íno upravljati stavbe kulturne dedi┼í─Źine?┬ź bo 21. marca 2017 v ljubljanskem Mestnem muzeju. Konferenca, ki jo organizira Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije v sodelovanju z In┼ítitutom za ekonomska raziskovanja bo namenjena predvsem lastnikom in upravljavcem stavb kulturne dedi┼í─Źine ter odlo─Źevalcem in oblikovalcem politik na tem podro─Źju. Program konference si lahko ogledate na naslednji povezavi: program konference.

 
Otvoritveno sre─Źanje projekta L2P 2020+

/24.1.2017/ 20. 1. 2017 je v Bad Radkersburgu (A) potekalo otvoritveno sre─Źanje projekta L2P-2020+, ki se izvaja znotraj programa Interreg V-A Slovenija-Avstrija. V okviru sre─Źanja so bili za medije in partnerje v projektu predstavljeni namen in cilj projekta ter predvidene projektne aktivnosti. Sre─Źanje je slu┼żilo tudi sestanku projektnih partnerjev, kjer je potekala diskusija o do sedaj opravljenem delu ter na─Źrtovanih aktivnostih za prihodnja obdobja. Za ve─Ź informacij o projektu kliknite tukaj.

 
Otvoritveno sre─Źanje projekta AlpSib

/16.12.2016/ 14. in 15. 12. 2016 je v Pordenonu (I) potekalo otvoritveno sre─Źanje projekta AlpSib, ki se izvaja znotraj programa Interreg Alpine Space in ki naj bi vplival na ve─Źja vlaganja z dru┼żbenim u─Źinkom (SII), s tem, da se osredoto─Źa na obveznice z dru┼żbenim u─Źinkom (SIB). Projekt namerava pospe┼íiti SII z vzpostavitvijo in razvojem sredi┼í─Źa za investicije z dru┼żbenim u─Źinkom, ki bo namenjen izmenjavi znanja, usklajevanju politik in razvoju ter pomo─Źi pri vzpostavljanju novih pobud za SII. V okviru sre─Źanja so bili za dele┼żnike in partnerje v projektu predstavljeni namen in cilj projekta ter predvidene projektne aktivnosti. Sre─Źanje je slu┼żilo tudi sestanku projektnih partnerjev, kjer je potekala diskusija o do sedaj opravljenem delu ter na─Źrtovanih aktivnostih za prihodnja obdobja. Za ve─Ź informacij o projektu kliknite tukaj.

 
Otvoritvena konferenca projekta Forget Heritage

/23.11.2016/ IER se je 15. in 16. 11. 2016 v Genovi (IT) udele┼żil otvoritvene konference projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa) z naslovom Heritage in the City. V okviru konference so med drugim bile predstavljene ┼ítevilne prakti─Źne izku┼ínje na podro─Źju javno-zasebnega sodelovanja pri upravljanju s kulturno dedi┼í─Źino. Na vzporednih delavnicah, ki so obravnavale ozave┼í─Źanje o pomenu kulturne dedi┼í─Źine, javno-zasebno sodelovanje, izku┼ínje z razli─Źnimi poslovnimi modeli ter dru┼żbeni vpliv kulturne dedi┼í─Źine, je bil predstavljen tudi slovenski primer hostla Celica. Poleg konference je potekal tudi sestanek projektnih partnerjev, v okviru katerega je potekala tudi diskusija o sre─Źanju in konferenci v Ljubljani, ki je na─Źrtovana v marcu 2017.

 
Uporaba vprašalnika EQ-5D

/27.9.2016/ EQ-5D je standardiziran instrument, ki se uporablja za merjenje zdravstvenih izidov. Je kratek, enostaven za uporabo, narejen za samoizpolnjevanje s strani anketiranih, anketiranec pa potrebuje le nekaj minut, da ga izpolni. Nekomercialna uporaba vpra┼íalnika v raziskovalne namene je brezpla─Źna, vendar ┼żeli organizacija EuroQol z registracijo ┼ítudij, ki uporabljajo vpra┼íalnik, zagotoviti njegovo pravilno uporabo in analizo podatkov, ki jih s vpra┼íalnikom dobimo. ─îe torej ┼żelite EQ-5D vpra┼íalnik uporabiti v svoji ┼ítudiji, njegovo uporabo registrirajte na registracijski strani. S tem si boste zagotovili brezpla─Źno uradno uporabo najnovej┼íe verzije ustreznega vpra┼íalnika. Ve─Ź v uradnem dopisu.

 
SEE-6 Economic Outlook, 2. številka

/17.8.2016/ SEE-6 Economic Outlook analizira trenutne makroekonomske trende ter podaja kratkoro─Źno napoved klju─Źnih agregatov za 6 dr┼żav Jugovzhodne Evrope: Bosno in Hercegovino, Hrva┼íko, Makedonijo, ─îrno goro, Srbijo in Slovenijo. Poleg tega je v vsaki ┼ítevilki obravnavana izbrana tema s podro─Źja gospodarstva. Druga ┼ítevilka, dostopna na SEE-6 Economic Outlook, 2, obravnava ekonomske vidike begunske krize ter zaznave korupcije v dr┼żavah JV Evrope.

 
Forget Heritage ÔÇô projekt programa Interreg Srednja Evropa

/29.7.2016/ IER se je 20. 7. 2016 v Genovi (IT) udele┼żil prvega sestanka partnerjev v okviru mednarodnega projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa). Projekt se bo ukvarjal z razvojem inovativnih upravljalskih modelov javno-zasebnega sodelovanja v neizkori┼í─Źenih zgodovinskih objektih. Glavni cilj projekta je omogo─Źiti bolj┼íe izkori┼í─Źanje potenciala kulturne dedi┼í─Źine, ki ga ta nosi tako za lokalno prebivalstvo kot tudi za akterje s podro─Źja kulturnih in kreativnih industrij. Ve─Ź o projektu na spletni strani projekta Forget Heritage.

 
Nac. prilagoditev primerjalne analize uporabe presejalnih testov

/11.1.2016/ Priprava vrednotenja presejanja raka na debelem ─Źrevesu in danki na evropski ravni je potekala v okviru projekta EUnetHTA Joint Action 2, v okviru 4. delovnega paketa. Pri nacionalni prilagoditvi evropske ┼ítudije za Slovenijo sta sodelovali dve partnerici iz Slovenije, in sicer Nacionalni in┼ítitut za javno zdravje in In┼ítitut za ekonomska raziskovanja. ┼átudija je dostopna na: Prilagoditev evropske ┼ítudije za Slovenijo.