Povzetek raziskave Uvajanje eko-tehnologij v slovenskih podjetjih

/28.2.2010/ V okviru ciljnega raziskovalnega programa ÔÇťKONKUREN─îNOST SLOVENIJE 2006-2013ÔÇŁ je bila kon─Źana raziskava Uvajanje eko-tehnologij v slovenskih podjetjih. Raziskava prina┼ía oceno stanja in namer investiranja v eko-tehnologije ter razvoj in testiranje modela uvajanja eko-tehnologij v slovenskih podjetjih. Kratek povzetek rezultatov je dostopen na povezavi: Povzetek rezultatov raziskave Uvajanje eko-tehnologij v slovenskih podjetjih.

 
Znanstvena monografija o ekonomiki terciarnega izobra┼żevanja

/26.5.2010/ Pri zalo┼żbi Ekonomske fakultete v Ljubljani je iz┼íla znanstvena monografija ÔÇ×Financiranje, pravi─Źnost in u─Źinkovitost terciarnega izobra┼żevanjaÔÇŁ (urednica: Milena Bevc, soavtorja: Sonja Ur┼íi─Ź in Mitja ─îok). Delo zajema analizo stanja, trendov in reform sistema financiranja terciarnega izobra┼żevanja v Sloveniji in drugih dr┼żavah, predlog njegovih sprememb v Sloveniji, pa tudi povezave med sistemom financiranja, u─Źinkovitostjo in pravi─Źnostjo (dr┼żavnega financiranja) tega izobra┼żevanja (kliknite za povzetek). Monografijo lahko naro─Źite na Ekonomski fakulteti, Enota za zalo┼żni┼ítvo (telefon: 01 5892408, faks: 01 5892698, zaloznistvo@ef.uni-lj.si).

 
Analiza kreativnih industrij v Sloveniji

/26.1.2011/ V okviru projekta Creative Cities (www.creativecitiesproject.eu) opravljamo prvo obse┼żnej┼ío analizo kreativnih industrij v Sloveniji, s poudarkom na Mestni ob─Źini Ljubljana. Prvi delni rezultati analize so ┼że znani, njihov povzetek si lahko preberete tukaj.

 
Sre─Źanje partnerjev projekta Kreativna mesta v Leipzigu

/10.2.2011/ Partnerji projekta Creative Cities (www.creativecitiesproject.eu) smo se konec oktobra 2010 sre─Źali v mestu Leipzig. Namen dvodnevne delavnice je bila razprava o rezultatih analiz kreativne industrije in potencialih, ki jih imajo kreativne industrije v mestih Gdansk (Poljska), Genova (Italija), Leipzig (Nem─Źija), P├ęcs (Mad┼żarska) in Ljubljana. Ve─Ź o sre─Źanju si lahko preberete tukaj.

 
Mednarodna konferenca Kreativna mesta: prilo┼żnosti, politike in prostori

/16.5.2011/ 14. aprila 2011 je na Ljubljanskem gradu potekala mednarodna konferenca o pomenu in potencialih kulturnih in kreativnih industrij v razvoju evropskih mest in regij z naslovom Kreativna mesta: prilo┼żnosti, politike in prostori. Konferenca je zdru┼żila ambicije dveh evropskih projektov, Druga prilo┼żnost (Second Chance) in Kreativna mesta (Creative Cities), v katerem kot partner sodeluje tudi IER. Konferenca se je pri─Źela s pozdravom ministrice za kulturo gospe Majde ┼áirca in ljubljanskega ┼żupana gospoda Zorana Jankovi─Źa. Uvodna predavatelja sta bila ugledna gosta dr. Tom Fleming in prof. dr. Klaus R. Kunzmann. Konferenca je ponudila tako pregled najnovej┼íih evropskih dognanj in dogajanj na podro─Źju kulturnih in kreativnih industrij kakor tudi vpogled v trenutno najobetavnej┼íi tovrstni ljubljanski projekt, Center sodobnih umetnosti Rog. V okviru konference je bila organizirana tudi tematska okrogla miza z obema predavateljema in vodilnimi slovenskimi odlo─Źevalci. Ve─Ź o konferenci si lahko preberete tukaj.

 
Delavnica Kako do uspešnega socialnega podjetja?

/17.2.2012/ Na In┼ítitutu za ekonomska raziskovanja je 16. 2. 2012 potekala delavnica ÔÇťKako do uspe┼ínega socialnega podjetja?ÔÇŁ, ki so jo sodelavci In┼ítituta organizirali v okviru projekta ISEDE-NET, ki ga financira Evropska unija v okviru programa Jugovzhodna Evropa. Na delavnici so sodelavci In┼ítituta za ekonomska raziskovanja najprej predavali o podjetni┼ítvu, podjetni┼íkih financah in marketingu, nato pa s socialnimi podjetniki za─Źeli s pisanjem poslovnih na─Źrtov. Sodelavci In┼ítituta za ekonomska raziskovanje bodo socialnim podjetnikom na voljo tudi ves naslednji mesec, ko se pri─Źakuje, da bo izdelanih vsaj 10 novih poslovnih na─Źrtov. Na delavnici je bil predstavljen tudi virtualni socialno-podjetni┼íki inkubator. K pristopu k inkubatorju, dostopnem na si.isede-net.eu/homepage, in uporabi njegovih storitev vabimo tudi vse ostale socialne podjetnike in drugo zainteresirano javnost. Storitve inkubatorja so za uporabnike brezpla─Źne, potrebna pa je registracija uporabnika.

Udele┼żencem delavnice se zahvaljujemo za udele┼żbo, vsem ostalim, ki jih zaradi prostorskih omejitev nismo mogli sprejeti, pa sporo─Źamo, da bomo v kratkem organizirali podoben dogodek in vas bomo o tem pravo─Źasno obvestili.

 
Virtualni socialno-podjetniški inkubator

/15.3.2012/ Na In┼ítitutu za ekonomska raziskovanja smo v okviru projekta ISEDE-NET, ki ga financira Evropska unija v okviru programa Jugovzhodna Evropa, razvili virtualni socialno-podjetni┼íki inkubator. Inkubator je namenjen spodbujanju razvoja socialnih podjetij. V okviru inkubatorja socialnim podjetnikom in tudi drugi zainteresirani javnosti ponujamo izobra┼żevalne vsebine s podro─Źij podjetni┼ítva, podjetni┼íkih financ, marketinga in upravljanja s ─Źlove┼íkimi viri ter osebno asistenco v inkubacijskem procesu. Socialnim podjetnikom je na voljo nabor povezav do institucij podjetni┼íkega podpornega okolja. Z registracijo v inkubatorju socialnim podjetnikom omogo─Źamo tudi mre┼żenje in prenos znanj ter izku┼íenj in dobrih praks med socialnimi podjetniki iz razli─Źnih evropskih dr┼żav.

Storitve inkubatorja so socialnim podjetnikom in tudi drugi zainteresirani javnosti na voljo brezpla─Źno, potrebna je le registracija uporabnikov na naslovu si.isede-net.eu/homepage.

Vabimo vas, da se registrirate in za─Źnete uporabljati na┼íe storitve.

 
Ponovitev delavnice Kako do uspešnega socialnega podjetja?

/2.4.2012/ Na In┼ítitutu za ekonomska raziskovanja smo 29. 3. 2012 zaradi velikega zanimanja ponovno organizirali delavnico ÔÇťKako do uspe┼ínega socialnega podjetja?ÔÇŁ, ki so jo sodelavci In┼ítituta pripravili v okviru projekta ISEDE-NET, ki ga financira Evropska unija v okviru programa Jugovzhodna Evropa. Na delavnici so sodelavci In┼ítituta za ekonomska raziskovanja najprej predavali o podjetni┼ítvu, podjetni┼íkih financah in marketingu, nato pa s socialnimi podjetniki za─Źeli s pisanjem poslovnih na─Źrtov. Sodelavci In┼ítituta za ekonomska raziskovanje bodo socialnim podjetnikom na voljo tudi ves naslednji mesec, ko se pri─Źakuje, da bo izdelanih vsaj 10 novih poslovnih na─Źrtov. Na delavnici je bil predstavljen tudi virtualni socialno-podjetni┼íki inkubator. K pristopu k inkubatorju, dostopnem na si.isede-net.eu/homepage, in uporabi njegovih storitev vabimo tudi vse ostale socialne podjetnike in drugo zainteresirano javnost. Storitve inkubatorja so za uporabnike brezpla─Źne, potrebna pa je registracija uporabnika.

 
Sre─Źanje partnerjev projekta Kreativna mesta v Ljubljani

/12.4.2012/ Partnerji projekta Kreativna mesta (www.creativecitiesproject.eu) smo se 29. In 30. marca 2012 sre─Źali v Ljubljani. Osrednja tema sre─Źanja so bili centri kreativnih industrij, ki so bili v okviru projekta vzpostavljeni v vseh partnerskih mestih (Gdansk, Genova, Leipzig, Ljubljana, Pecs). Centri kreativnih industrij izvajajo promocijske aktivnosti, izobra┼żevanja in programe za povezovanje kreativnih industrij s preostalim gospodarstvom. V Ljubljani je Regionalni center kreativne ekonomije odprla RRA LUR, ki je drugi slovenski partner na projektu. Center od marca 2012 deluje v Tehnolo┼íkem parku Ljubljana.

 
Pilotni projekt v okviru projekta Kreativna mesta

/12.4.2012/ IER v okviru projekta Kreativna mesta (www.creativecitiesproject.eu) sodeluje na pilotnem projektu, ki ga vodi RRA LUR in v katerem povezujemo oblikovanje in industrijo. Namen pilotnega projekta je vzpodbujanje interdisciplinarnega povezovanja. Proizvodna podjetja, študentje oblikovanja (v okviru Akademije za likovno umetnost in oblikovanje z mentorstvom profesorjev), IER in RRA LUR smo se tako povezali v poslovno verigo s ciljem ustvarjanja produktov z visoko dodano vrednostjo. Vzpostavljanje podobnih poslovnih verig je ena od osnovnih nalog Regionalnega centra kreativne ekonomije, ki je bil ustanovljen v letu 2012.

 
Otvoritev razstave idejnih rešitev za nove pohištvene izdelke

/30.5.2012/ V ponedeljek, 28. maja 2012, je v Osrednjem atriju ljubljanske Mestne hi┼íe potekala otvoritev razstave idejnih re┼íitev za nove pohi┼ítvene izdelke, ki so nastale kot rezultat pilotnega projekta, na katerem v okviru projekta Kreativna mesta (www.creativecitiesproject.eu) sodeluje tudi IER. Ve─Ź o dogodku na tej povezavi.

 
Zaklju─Źna konferenca projekta Creative Cities

/10.12.2012/ Od 28. do 30. novembra 2012 je v Leipzigu potekala zaklju─Źna konferenca projekta Creative Cities (www.creativecitiesproject.eu) z naslovom Open Innovation in Creative Industries. Na konferenci se bodo zbrali predstavniki projektnih partnerjev, kreativnih industrij, administracije, gospodarstva in politike z namenom, da bi ocenili rezultate, izmenjali izku┼ínje ter definirali podro─Źja dela v prihodnosti. Ve─Ź o konferenci si lahko si lahko preberete na naslednji povezavi: Open innovation Conference.

 
Raziskava mo┼żnosti za vzpostavitev TRC ┬╗Japonski hub┬ź

/12.9.2012/ Za prenos ┼ítudije mo┼żnosti za vzpostavitev tehnolo┼íko-razvojnega centra ┬╗Japonski hub┬ź v Sloveniji za tehnolo┼íki podro─Źji napredne energetske tehnologije in tehnologije vodenja procesov kliknite tukaj.

 
Dostopni SHARE podatki za 4. val ÔÇô prva objava

/10.12.2012/ Z veseljem najavljamo prvo objavo SHARE baze podatkov za 4. val, v katero je poleg Portugalske, Mad┼żarske in Estonije prvi─Ź vklju─Źena tudi Slovenija. Tokratni val zbiranja podatkov pa vklju─Źuje ┼íe eno pomembno novost - sklop socialnih omre┼żij. Ve─Ź informacij o prvi objavi podatkov SHARE za 4. val je na voljo na tem spletnem mestu. Dostop do podatkov si lahko uredite prek podatkovnega raziskovalnega centra. Za ve─Ź informacij kliknite na SHARE Slovenija.

 
Izšla je KNJIGA PRVIH REZULTATOV za 4. val raziskave SHARE

/24.7.2013/ 27. junija 2013 smo v Bruslju praznovali izid knjige prvih rezultatov za 4. val raziskave SHARE, ki so tudi prvi SHARE rezultati po izbruhu aktualne ekonomske krize, z naslovom "Aktivno staranje in medgeneracijska solidarnost". Ve─Ź na povezavi: www.share-slovenija.si/news.php?id_news=15.

 
Analiza sistemov zbiranja in virov podatkov o migracijah v Sloveniji

/5.11.2013/ In┼ítitut za ekonomska raziskovanja (IER) sodeluje v raziskovalnem projektu SEEMIG (Managing Migration and its Effects in SEE ÔÇô Transnational Actions towards Evidence Based Strategies), ki se financira iz sredstev EU in katerega namen je izbolj┼íati statistiko v zvezi z migracijami in migranti (www.seemig.eu). V okviru projekta smo izdelali Analizo obstoje─Źih sistemov/na─Źinov zbiranja podatkov v Sloveniji ter glavnih virov podatkov o migracijah in migrantih. Namen analize je bil predstaviti podrobnosti o sistemih/na─Źinih zbiranja podatkov o migracijah in migrantih ter ugotoviti pozitivne zna─Źilnosti in slabosti posameznih virov podatkov. Posebno pozornost smo namenili kakovosti podatkov, njihovi dostopnosti, zanesljivosti in primerljivosti. Poro─Źilo, ki je rezultat te analize, zajema obdobje od leta 2001 do za─Źetka leta 2013. Celotno poro─Źilo v angle┼í─Źini se nahaja tukaj, povzetek v slovenskem jeziku pa je dostopen na tej povezavi.

 
Spremljanje nacionalne konkuren─Źnosti za leto 2013

/12.11.2013/ Zaklju─Źno poro─Źilo raziskave nacionalne konkuren─Źnosti za leto 2013, ki smo ga pripravili na In┼ítitutu za ekonomska raziskovanja in Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, si lahko prenesete s povezave Spremljanje nacionalne konkuren─Źnosti 2013. Z izvedbo raziskave je bila zagotovljena vklju─Źitev Slovenije v Globalno poro─Źilo konkuren─Źnosti 2013-2014 (WEF, Global Competitiveness Report 2013-2014), v katero je vklju─Źenih ┼że 148 dr┼żav z vsega sveta in tako predstavlja najobse┼żnej┼ío raziskavo na svojem podro─Źju.

 
Migracije ÔÇô tri nove znanstvene monografije

/10.12.2013/ Ali migracije raznih skupin prebivalcev (mladih, znanstvenikov, ipd.) spodbujajo ali zavirajo razvoj Slovenije in njenih statisti─Źnih regij ter kak┼ína sta njihov obseg in zna─Źilnosti? Odgovore na ta vpra┼íanja lahko najdete v trilogiji treh znanstvenih monografij o migracijah, ki jih je izdal In┼ítitut za ekonomska raziskovanja. Gre za naslednje monografije:

  1. Bevc, Milena (ur.), Marko Ogorevc in Klemen Koman (2012): Emigracija slovenskih raziskovalcev in njihova zaposlitvena mobilnost znotraj Slovenije (za povzetek klikni tukaj, za celo monografijo pa tu),
  2. Bevc, Milena (ur.) in Sonja Ur┼íi─Ź (2013): Selitve kot razvojni dejavnik Slovenije in njenih regij (za povzetek klikni tukaj, za celo monografijo pa tu),
  3. Bevc, Milena (ur.) in Marko Ogorevc (2013): Dejanska in potencialna emigracija nekdanjih Erasmus študentov iz Slovenije (za povzetek klikni tukaj, za celo monografijo pa tu).
Monografije temeljijo na dveh raziskovalnih projektih v okviru CRP ┬╗Konkuren─Źnost Slovenije 2006-2013┬ź. Naro─Źite jih lahko na In┼ítitutu za ekonomska raziskovanja (tel.: +386 1 5303808, faks: +386 1 5303874, e-po┼íta: ier@ier.si), objavljene pa bodo tudi v digitalni knji┼żnici Slovenije (www.dlib.si).

 
SEE-6 Economic Outlook, 1. številka

/4.12.2015/ SEE-6 Economic Outlook analizira trenutne makroekonomske trende ter podaja kratkoro─Źno napoved klju─Źnih agregatov za 6 dr┼żav Jugovzhodne Evrope: Bosno in Hercegovino, Hrva┼íko, Makedonijo, ─îrno goro, Srbijo in Slovenijo. Poleg tega je v vsaki publikaciji predstavljena izbrana tema s podro─Źja gospodarstva; v 1. ┼ítevilki je to poslovno okolje v obravnavanih dr┼żavah. SEE-6 Economic Outlook bo izhajal dvakrat letno (spomladanska in jesenska izdaja) v angle┼íkem jeziku. Do 1. ┼ítevilke lahko dostopate na povezavi: SEE-6 Economic Outlook, 1.

Publikacija je namenjena lokalni, regionalni in mednarodni strokovni javnosti, zanimiva pa je tudi za poslovno skupnost, nacionalne in mednarodne finan─Źne institucije, mednarodne organizacije in akademsko sfero. Urednica publikacije je Sandra ┼ávaljek z Ekonomskega Instituta, Zagreb.