Domov
Osnovne informacije o Inštitutu

In┼ítitut za ekonomska raziskovanja je samostojna raziskovalna organizacija, ustanovljena leta 1965. Na in┼ítitutu so zbrani vrhunski strokovnjaki s podro─Źja makro in mikroekonomije. Poleg raziskovalne dejavnosti IER organizira tudi mednarodne delavnice in konference ter pripravlja izobra┼żevalne programe za gostujo─Źe raziskovalce. ...ve─Ź...

 
Dogodki / Novice

V juniju 2020 je izšla nova številka SEE-6 Economic Outlook. Publikacija je dostopna na tej povezavi.

Sodelavka IER dr. Valentina Prevolnik Rupel je kot raziskovalka sodelovala pri razvoju standardnega seta za merjenje izhodov zdravljenja osebnostnih motenj. Standardni set je razvila skupina najve─Źjih strokovnjakov s podro─Źja psihiatrije, psihologije, du┼íevnega zdravja, strokovnjakov za merjenje zdravja kot tudi oseb, ki imajo ali so imeli osebnostne motnje. Standardni set za osebnostne motnje je dostopen zastonj in na razpolago za uporabo vsem, nahaja pa se na tej povezavi. Ve─Ź o tem pod rubriko Novice.

Vabimo na znanstveni seminar na temo Endogeneity modelling in static and dynamic MIMIC models, ki ga bo v okviru seminarjev Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Banke Slovenije izvedel znanstveni sodelavec IER doc. dr. Andrej Srakar. Seminar bo potekal 8. maja 2020 ob 11:00 na platformi Zoom. Obvezna je prijava na tej povezavi. Seminar je bil v marcu odpovedan zaradi izbruha pandemije covid-19.

21. aprila 2020 je potekalo ─Źetrto sre─Źanje Mlade sekcije Statisti─Źnega dru┼ítva Slovenije na temo modeliranja in statisti─Źnih vidikov covid-19 v Sloveniji. Na sre─Źanju je bilo predstavljeno veliko matemati─Źnih in statisti─Źnih modelov, ki so na temo covid-19 nastali v Sloveniji, sre─Źanje, ki je bilo eden ve─Źjih znanstvenih dogodkov zadnjih tednov, pa si je v prenosu ogledalo preko 800 poslu┼íalcev. Na sre─Źanju je kot moderator sodeloval tudi doc. dr. Andrej Srakar (IER), ki je eden od koordinatorjev dela Mlade sekcije Statisti─Źnega dru┼ítva. Celotni posnetek pogovora si lahko pogledate na tej povezavi.

Panevropski hekaton, ki bo med 24. 4. 2020 in 26. 4. 2020 zdru┼żil preko 60.000 udele┼żencev iz celotne Evrope, je zgolj eden izmed mehanizmov skupnega odziva EU na globalni izziv, ki ga je razkrila pandemija COVID-19. Ve─Ź informacij, kako sodelovati, se nahaja na spletni strani vladnega portala.

Leto┼ínja konferenca Applied Statistics, osrednja konferenca podro─Źja statistike pri nas, bo potekala med 20. in 23. septembrom 2020 v Ribnem pri Bledu. V okviru konference bo uvodno delavnico na temo uporabe SHARE podatkov z metodami analize t.i. nestandardnih podatkov (simbolni in funkcijski podatki) izvedel znanstveni sodelavec IER doc. dr. Andrej Srakar. Ve─Ź informacij na conferences.nib.si/AS2020/

Vabimo na znanstveni seminar na temo Endogeneity modelling in static and dynamic MIMIC models, ki ga bo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani izvedel znanstveni sodelavec IER doc. dr. Andrej Srakar. Seminar bo potekal v sredo, 18. marca 2020 ob 13:15 v sobi P-119 na Ekonomski fakulteti. Ve─Ź informacij najdete tukaj. Prijave na seminar so mo┼żne na tej strani.

V decembru 2019 je izšla nova številka SEE-6 Economic Outlook. Publikacija je dostopna na tej povezavi.

Kot eden zadnjih rezultatov projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa) je bila objavljena Strategija za upravljanje kulturne dedi┼í─Źine s pomo─Źjo KKI. Strategijo je pripravil IER na podlagi rezultatov celotnega projekta. Dosegljiva je na tej povezavi.

Na In┼ítitutu za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani bo imel v torek, 3. decembra 2019, ob 13.00 dr. Andrej Srakar, sodelavec In┼ítituta za ekonomska raziskovanja, vabljeni seminar na temo Uporabe simbolnih podatkov v modeliranju s podatki SHARE. Predstavitev temelji na skupnem prispevku z dr. Valentino Prevolnik Rupel in dr. Tja┼ío Bartolj z In┼ítituta za ekonomska raziskovanja. Ve─Ź informacij na tej povezavi.

Med 1. in 3. oktobrom 2019 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal 19. Festival za tretje ┼żivljenjsko obdobje. V okviru festivala bo slovenska ekipa SHARE, ki deluje na In┼ítitutu za ekonomska raziskovanja (IER), pripravila pogovor, naslovljen "Razvoj sistema dolgotrajne oskrbe v Sloveniji in priprava zakonodaje: finan─Źni, pravni in socialni vidiki", ki bo potekal v ─Źetrtek, 3. 10. 2019 s pri─Źetkom ob 11:15 v Dvorani M1 Cankarjevega doma. Pogovor sodi v okvir temeljnega raziskovalnega projekta ┬╗Prepoznavanje in razumevanje vloge dejavnikov dr┼żave blaginje za oskrbo starih ljudi ┼żive─Źih v skupnosti v Sloveniji in Avstriji┬ź, ki ga vodi Fakulteta za dru┼żbene vede Univerze v Ljubljani, IER pa v njem sodeluje kot partner. Ve─Ź informacij o pogovoru najdete na tej povezavi. Vljudno vabljeni!

Projekt INNOVCare (innovcare.eu), kjer je IER vodil paket evalvacije, je prejel nagrado SENDA za javno iniciativo. Podelitev nagrad bo 17. septembra 2019 na Ministrstvu za zdravje v Madridu, nagrado pa bodo prevzeli ┼ípanski partnerji na projektu. Priznanje SENDA nagrajuje delo podjetij in institucij na podro─Źju raziskav o kakovosti ┼żivljenja in polo┼żaja starej┼íih ter na podro─Źju zdravstva. Ve─Ź o nagradi je objavljeno tukaj.

V juliju 2019 je izšla 5. številka SEE-6 Economic Outlook. Publikacija je dostopna na tej povezavi.

15. maja 2019 so bila v okviru projekta YOUMIG izdana Nacionalna priporo─Źila za bolj┼íe institucionalno sodelovanje na podro─Źju migracij mladih. Ve─Ź informacij o tem se nahaja tukaj.

16. in 17. maja 2019 bo v dvorani Ministrstva za izobra┼żevanje, znanost in ┼íport (MIZ┼á) na Masarykovi 16, Ljubljana, potekal posvet Dru┼żbeni in gospodarski vidiki uporabe digitalizirane kulturne dedi┼í─Źine v Sloveniji. Eden dveh uvodnih govorcev na posvetu bo doc. dr. Andrej Srakar, znanstveni sodelavec In┼ítituta za ekonomska raziskovanja, njegovo predavanje bo na temo ┬╗Ekonomski u─Źinki digitalizacije kulturne dedi┼í─Źine v Sloveniji┬ź. Ve─Ź informacij najdete na tej povezavi.

Znanstveni sodelavec In┼ítituta za ekonomska raziskovanja doc. dr. Andrej Srakar bo imel v ponedeljek, 25. marca 2019, vabljeni seminar na Technische Universit├Ąt Wien na temo ┬╗Wavelet regressions for compositional data┬ź. Ve─Ź o seminarju na tej povezavi.

V okviru konference Transforming Care junija 2019 v K├Şbenhavnu bo potekala tudi tematska sekcija, posebej namenjena ─Źlankom z uporabo podatkov SHARE, ki jo pripravljata slovenska raziskovalca. Poziv za ─Źlanke je odprt do 31. januarja 2019. Ve─Ź informacij najdete tukaj, celoten poziv za ─Źlanke pa je dostopen na tej povezavi.

Na pobudo slovenske ekipe SHARE je s pri─Źetkom maja 2018 pri─Źel z delovanjem mednarodni raziskovalni blog projekta SHARE. V uredni┼ítvu bloga je tudi znanstveni sodelavec na In┼ítitutu za ekonomska raziskovanja, dr. Andrej Srakar.

Izšla je 4. številka SEE-6 Economic Outlook. Do publikacije lahko dostopate na povezavi: SEE-6 Economic Outlook, 4.

V okviru projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa), ki se ukvarja z razvojem inovativnih upravljalskih modelov javno-zasebnega sodelovanja v neizkori┼í─Źenih zgodovinskih objektih, smo v sodelovanju z Oddelkom za arhitekturo in oblikovanje Univerze v Genovi ter Oddelkom za kulturo Mesta Genova pripravili publikacijo Smernice za vklju─Źevanje me┼í─Źanov v valorizacijo zapu┼í─Źenih zgodovinskih znamenitosti. Slovenska razli─Źica publikacije se nahaja na tej povezavi.
...ve─Ź novic...

 
Zadnji delovni in prilo┼żnostni zvezki

Delovni zvezek 90: Tine Stanovnik, Nataša Kump: INCOME INEQUALITY AND TAX PROGRESSIVITY IN SLOVENIA: SOME RECENT RESULTS
Delovni zvezek 89: Nika Murovec, Renata Slabe Erker, Tja┼ía Bartolj: RANKINGS AND COMPARISONS OF SLOVENIA BY ALTERNATIVE DEVELOPMENT INDICES (dostopen zgolj v knji┼żnici)
Prilo┼żnostni zvezek 9: Nina Mala─Źi─Ź, Iztok Mala─Źi─Ź: KEY FACTORS FOR SUCCESSFUL FINANCIAL AND BUSINESS RESTRUCTURING WITH A GENERAL CORPORATE RESTRUCTURING MODEL AND SLOVENIAN COMPANIES CASE STUDIES
Delovni zvezek 88: Damjan Kava┼í, Sonja Ur┼íi─Ź, Klemen Koman: KEY COMMON AND COMPLEMENTARY COMPETENCIES OF THE CROSS-BORDER REGION SLOVENIA-AUSTRIA
Delovni zvezek 87: Damjan Kava┼í, Sonja Ur┼íi─Ź, Klemen Koman: MEASURES, TOOLS AND METHODS FOR SUPPORTING CROSS-BORDER CO-OPERATION
...poglej vse...